Två förstagångsbesökares intryck av Zimbabwe. Vår middag igår kostade lika mycket som en advokats månadslön, drygt 19 miljoner i Zim dollars. I svenska kronor blir det ungefär 86 kronor, som kursen är precis just nu. Nästa vecka eller om några dagar kan det se helt annorlunda ut. Man förstår inte hur det går ihop.

Just nu är det stora problemet att få tag på sedlar. I dagarna väntas en ny valutareform, så just nu är läget extra pressat.

Idag vi träffat personer som jobbar med bostadsprojekt i Zimbabwe, i vår partnerorganisation Housing People of Zimbabwe. De berättar om svårigheterna med att jobba i långsiktiga bostadsprojekt när förutsättningarna hela tiden forändras. Det går inte för bostadskooperativets medlemmar att spara pengar på banken eftersom de tappar i värde direkt. Istället köper de in material även om de inte är redo att börja bygga. På så vis blir byggnadsmaterialet deras sparande.

När vi frågar om hur de klarar att jobba i ett konstant krisläge svarar en av företradarna för Housing People of Zimbabwe: ”Tänk dig att du simmar. Om du slutar röra dig så sjunker du. Det enda sättet är att fortsätta framåt.”

Vårt starkaste intryck efter ett par dagar i Zimbabwe är just det, människors förmåga att fortsätta arbeta och se framåt.

Catrin Söderberg & Rigmor Engerstam från Kooperation Utan Gränser i Stockholm, på besök i Zimbabwe

Annons