Nu har ZESN* – Zimbabwe Election Support Network – släppt sin prognos från presidentvalet.

  • Morgan Tsvangirai – 47-51,8 %
  • Robert Mugabe – 39,2 – 44,4 %
  • Simba Makoni – 7,1 – 9,3 %

Stämmer siffrorna, har oppositionen fått majoritet.

I vanliga fall skulle folk vara ute på gatorna och fira vid det här laget – men detta är Zimbabwe och än har inte diktaturen fallit. Frågan är därför vad som sker härnäst.

Vi väntar på fler oficiella resultat som tickar in oändligt långsamt. Om presidentvalet har ännu inte hörts ett ljud.

Många menar att regeringen fördröjer resultaten, dels för att vinna tid, men även för att skapa oro och frustration. Ponera att folk blir så arga att de börjar demonstrera – ja, då har Mugabe den ursäkt han behöver för att sätta in polis och militär, utropa undantagstillstånd och upplösa parlamentet.

Det är ren spekulation från min sida. Men det är likväl ett möjligt händelseförlopp.

Idag på morgonen berättade en av våra anställda att det är fler poliser än någonsin ute i förstaden Chitungwiza. Mest intressant är att de flesta verkar bära civila kläder.

I affären igår skrattade ett butiksbiträde när en kund frågade om det fanns kött. Han svarade:
– Nej inte idag, men från och med imorgon kommer vi att ha allt!

Förhoppningarna om förändring är stora, frågan är bara om och när de infrias.

Ännu en länk för den som vill följa utvecklingen: www.zimelectionresults.com

* ZESN är ett nätverk av frivilligorganisationer som har varit med ute i vallokalerna med personal som utbildats för valövervakning. Deras prognos är oberoende och bygger på resultat i 435 vallokaler fördelade på tio provinser. Det ska, enligt ZESN, ge en statiskt ganska säker bild av resultaten. Tekniken kallas SBO (Sample Based Observation) och har används i fler än 20 länder för att ge oberoende bedömningar av valresultat. ZESN anses vara en trovärdig organisation och får stöd från många biståndsgivare, bland annat svenska Sida. Mer info: http://www.zesn.org.zw/default.cfm?pid=16

Annons