Kollegorna verkar inte ha sovit så bra över helgen… någon berättar om att de mött en lång karavan militärfordon… en annan att krigsveteranerna har invaderat fyra nya farmer i Masvingo… andra att de träffat släktingar för att prata och försöka bringa någon slags klarhet. Upptrappningen är ett faktum, men ingen vet vad det betyder.

Förra veckans känslomässiga berg-och-dalbana i avvaktan på valresultat som aldrig kom, från försiktig optimism till håglöshet, verkar nu ha övergått i allmän utmattning.

Gick därför till gymmet igår; tänkte att lite fysisk ansträngning skulle kompensera för mitt mentala tillstånd. På plats var samma gamla gäng, en blandning av svarta och vita zimbabwier, som gympar ihop och brukar skämta om det mesta. Så även denna gång. Det var ett riktigt mördar-pass på motionscyklar där instruktören kommenterade:
– Så lägger vi i högsta växeln, satsar på största möjliga motstånd – och trampar baklänges. Som utvecklingen i landet alltså…’

När vi flyttade till Zimbabwe för drygt två år sedan, var det flera som vänligt förklarade att jag skulle vara vaksam på att man faktiskt blir lite knäpp av att bo här… Det är så många, extrema och motsägelsefulla kontraster – och så lite fakta att sätta tänderna i.

Ett sätt att hantera det är att låtsas som att det regnar; skämta vidare och fokusera på att få vardagen att fungera. Problemet är bara att det samtidigt innebär en acceptans för situationen; vid det här laget är alla experter på att hantera vatten-, el-, varu- och kontantbrist. Mänskligt, men acceptans leder inte heller till förändring; ingen ställer längre några krav därför att de bestämt sig att det är meningslöst. Det är enklare att slå ner blicken och hålla sig kvar i sin egen lilla bubbla.

Senatsvalet har nu annonserats – 30 platser vardera för oppositionen MDC och regeringspartiet Zanu PF. Regeringspartiet ifrågasätter nu resultaten i parlamentsvalet – där MDC fått majoritet. Zanu PF anklagar MDC för att ha mutat valkommissionen… som är tillsatt av regeringen. (Hänger du inte med? Oroa dig inte, det gör ingen annan heller.)

Om presidentvalet är det fortfarande knäpptyst. Eller rättare sagt har Zanu PF begärt omräkning av rösterna… trots att de ännu inte har presenterats. Hm…

Varubristen börjar tillta igen… och det är ont om kontanter. För att kompensera har centralbanken nu släppt nya sedelvalörer på 25 respektive 50 miljoner zimbabwe dollar. 10-miljonerdollarssedeln som släpptes för ett par månader sedan var då den högsta valören i världen…

Jag såg Morgan Tsvangirai på flygplatsen igår. Han såg trött ut. Han gick ensam genom passkontrollen, utan att väcka någon större uppmärksamhet. Med största sannolikhet är han landets rättmätiga president. En ensam man i en illasittande kostym. Alla vet, men firandet dröjer.

Som sagt, läget är oförändrat. Mugabe har förlorat valet och tänker inte acceptera det i första taget.

Resten verkar stå skrivet i stjärnorna.

Annons