Det känns, men går inte att ta på. Det är som så ofta här; inget syns. Man bara vet att verkligheten pågår där utanför, bakom stängda dörrar, långt ute på landsbygden – och djupt inne i människors medvetande. Landet har havererat; varför märks det inte?

Utanför fönstret ser jag barn som spelar fotboll, en vakt som läser dagens tidning – och en ensam glassförsäljare som långsamt drar sin vagn, samtidigt som han ringer i en koskälla. Det är lugnt och stilla, en svag vind sveper genom jakarandaträden som kommer att slå ut i syrenlila framåt oktober.

Samtidigt dimper nya nyhetstelegram in någon gång per halvtimme:

– Valmyndigheten säger ‘farligt’ publicera resultat från presidentvalet
– EU kräver snabb övergång till demokrati i Zimbabwe
– Zambia kräver krismöte om Zimbabwe
– Mozambique välkomnar zimbabwiska flyktingar

Landets sannolikt folkvalda president, Morgan Tsvangirai, reser runt i regionen för att be grannländerna om stöd. Det talas om en gemensam militär (freds)insats, om att pressa Sydafrika att agera genom att hota dra in fotbolls-vm 2010, om att… Om att vadå?

Hur fixar man till en diktatur?

Såg på nyheterna igår kväll – de lokala, statliga, regimvänliga, som är de enda de flesta tevetittare har tillgång till.

Först ett reportage från en av farmerna som har invaderats av krigsveteraner. Bilder på jordbruksmaskiner, traktordäck… Reportern låter några krigsveteraner tala, sedan håller han monolog över hur viktigt det är att slänga ut de sista vita imperialisterna och att se till att de aldrig återvänder igen… sedan klipps direkt till ett inslag där en ensam kvinna gråter; hennes hus har blivit nedbränt av okända. Hon slår ut händerna och kameran visar närbild på brända ägodelar.

Budskapet är glasklart: detta är vad som väntar – om du har röstat fel!

Det sker militär upptrappning ute på landet, poliserna inne i stan är på stand-by. Oppositionen MDC säger att de tagit emot fler än 200 rapporter från människor som utsatts för våld, som jagats bort från sina hem eller på annat sätt trakasserats under de 11 dagar som gått efter valet. Skälet som uppges är just detta: ni röstade fel!

Internationell media har åkt hem. Zimbabwe är inte längre en nyhet; våldet är inte tillräckligt stort och dödläget ser ut att dra ut i långbänk. Utanför fönstret är det lika tyst som innan.

Annons