Korruption inom biståndet har varit på tapeten under de senaste månaderna. Det är trista nyheter, men det är bra att frågorna tas upp – det behövs mer öppenhet kring problemen. Det behövs också mer ärlighet: korruption finns, det hindrar utveckling och det måste hanteras på ett medvetet sätt.
Gunilla Törnkvist har fått i uppdrag att ta fram tio punkter om hur detta ska gå till. Hon är generaldirektör för Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete, Sadev. Listan ska presenteras i början av december, lagom till avrundningen av det svenska EU-ordförandeskapet.
Frågan blir då: var börjar man?
Gunilla Törnkvist satte sig på planet till Zambia och i går kväll träffade hon enskilda organisationer för att diskutera korruption och vad som kan och bör göras. Nog för att det var en god middag i intressant sällskap, men i övrigt vad det en deprimerande tillställning.
De zambiska organisationerna gav mest uttryck för uppgivenhet; det var bättre förr, då kunde man lita på folk… Landets politiker är inte intresserade av förändring och det finns ingen stark nationell opinion – politiker som begår brott ställs inte till svars. Majoriteten är fattiga, saknar grundläggande rättigheter och goda exempel på ledarskap.
Ett tankeexperiment: föreställ dig att den svenska regeringen på allvar skulle vilja komma åt anlitandet av svart arbetskraft i Sverige. Alla vet att det är olagligt; många tycker ändå att det är rätt. Bovarna har pengar eftersom de har råd att anlita hantverkarna. Genom att inte betala skatt snuvas staten på pengar och hantverkaren eller städaren snuvas på grundläggande sociala rättigheter.
Som sagt, var börjar man?
Jag tror på biståndets möjligheter. Jag möter människor vars liv har förändrats tack vare det stöd som Kooperation Utan Gränser har bidragit till. Men jag är också den första att erkänna att utveckling är svårt. Man kan inte rätta till systemfel genom att hålla seminarier. Inte heller genom att anlita fler revisorer.
Bra bistånd förutsätter engagerade människor, kunskap – och vilja att förändra. Det förutsätter politik, inte bara teknik. (Nog för att teknokraterna behövs; problemet är när de utgör en majoritet.)
Svaret är därför inte mindre bistånd, utan mer öppenhet. Förslag till punkt ett: politik och ärlighet, både här och där.
OBS! Om du läst ända hit – visa det genom att gå in på Kooperation Utan Gränsers klimatkampanj – här!
Eller var med i pantkampen!
4 kommentarer
Comments feed for this article
november 5, 2009 den 11:05 e m
Mats
Anna
Spännande frågor som väcker följdfrågor. Vad skulle seminariehållare och revisorer kunna göra om det gick att använda några av dem till vad som helst? Om det gick att använda några av dem till något som verkligen gör skillnad, vad skulle det vara, här eller där eller här och där?
Vänligen
Mats
november 9, 2009 den 8:59 f m
annatibblin
Hej Mats och tack för intressanta följdfrågor.
Jag tror att själva nyckeln är att hitta bra sätt att hålla anti-korruptionsfrågorna levande; inom våra organisationer, på våra arbetsplatser, tillsammans med våra samarbetsparter… Helt enkelt att göra våra grundläggande värderingar till mer än bara fina formuleringar i våra respektive strategidokument.
Bistånd är svårt och innebär risker – hur kan vi bättre bedöma och värdera dem? Det är områden som både seminariehållare och revisorer kan bidra med att uveckla. Mycket kan även göras inom ramen för det vi redan arbetar med – organisationsutveckling, utbildningsinsatser etc. Samtidigt behöver vi jobba för att få mer öppenhet kring risker, hitta former att dela erfarenheter. Ja, bryta tystnaden helt enkelt.
Vad tänker du själv? Några konkreta förslag som kan appliceras på er verksamhet?
Allt gott,
Anna
november 9, 2009 den 8:50 e m
Mats
Hej
Det vi kan göra ”hemma” är att inse vår okunskap om korruption och inte döma direkt vi hör ordet. Svartvitt är ofta okunskapens perspektiv. Att informera om den kamp du och andra för när rubrikerna kring korruption är stora och svarta är att tillföra ett viktigt perspektiv då media tar lätt på sitt ansvar. Och så kan vi ju panta varandra:)
Vänligen
Mats
november 12, 2009 den 4:37 e m
Anna Tibblin
Hej igen – tror faktiskt du slår huvudet på spiken.
Mindre huvudet i sanden och mer se verkligen som den faktiskt är. Om inte, kommer vi aldrig att kunna förändra den.
Panta på – och allt gott,
Anna