Det går åt skogen i Zimbabwe. Nu igen.

Premiärminister Morgan Tsvangirai hoppade av samlingsregeringen för en tid sedan. Nu har han hoppat tillbaka, men med ett ultimatum: Om inte Mugabe och Zanu PF lever upp till sina åtaganden inom 30 dagar kommer MDC att lämna regeringssamarbetet.

Mugabe kommer inte att rubba och det vet MDC.

Vilket är nästa steg… vem har vad upp vilken rockärm? Det är ingen idé att spekulera; verkligheten överträffar alltid dikten och det är alltid, alltid, befolkningen som kommer i kläm. Det vill säga den överväldigande majoriteten av de cirka tio miljoner människor som numera har varor i affärerna och bensin på mackarna, men som inte har pengar att handla för.

Men hur tar man egentligen temparaturen på ett land som Zimbabwe; ett land där kaos varit vardag, där inget är oväntat och där krismentalitet är normaltillstånd?

Jag körde hit i fredags. Längs de 38 mil som utgör vägen mellan Kariba och Harare var det inte mindre än nio vägspärrar. Köer hade bildats och många blev genomsökta. Vad letade poliserna efter? Hade det varit på vägen till och från Mutare hade det varit smuggel-diamanter. Men här… förvisso pågår en ny våg farminvasioner, så möjligen är det vapen…

Jag hade ingen lust att stanna och fråga. Jag blev nämligen inte stoppad en enda gång, vilket nog främst beror på att jag körde en bil med zambiska nummerplåter.

Väl i Harare lyssnade jag runt. Jo, det har varit militär och polisiär upptrappning på senare tid, vilket hänger ihop med diamantsmuggling, våld ute på landsbygden och farminvasioner… Fast å andra var det fredag och eftersom poliserna inte tjänar tillräckligt för att försörja sina famljer var den stora närvaron mest ett sätt att dryga ut inkomsterna.

Troligen är bägge förklaringar lika sanna.

Förra veckan träffades representanter för den så kallade Kimberley-processen, som arbetar för att diamanthandel inte ska finansiera väpnade konflikter och brott mot mänskliga rättigheter. Mötet diskuterade Zimbabwe, där flera påtryckningsgrupper försökt stopp handeln med diamanter från gruvorna i Marange. Kimberley-gruppen genomförde för en tid sedan en egen utredning i området, som bekräftar att människor mördats, torterats… Diamanter är idag möjligen den största inkomstkällan för den zimbabwiska regeringen.

Men mötet kunde inte enas. Handeln med Zimbabwe är tills vidare laglig.

Dock ska en ny utredning göras. Om samma sak.

Annons