Nu har det varit tyst igen. Det är inte i första hand skrivkramp – utan snarare hipp-noja. De händelser eller funderingar jag vill skriva om är tråkiga, politiska, jobbiga… Jag känner mig helt enkelt inte tillräckligt skojig för att platsa bland alla blinkande saker på hemsidan. En virituell (försenad) 40-årskris kanske?

Hursomhelst – nu börjar jag om.

Årets första inlägg och särskilda utmärkelse för god service och oväntad humor tillägnas försäkringsbolaget IF, där jag har min hemförsäkring.

För några veckor sedan reste jag till Sverige; fastnade i väderkaos i London, fick lösa ny biljett via Köpenhamn och blev såklart av med väskan på köpet. Alltså fick jag köpa nya kläder, skor, rubbet.

Jag sparade alla kvitton och kontaktade IF för att fråga om jag kunde få ersättning för mina utlägg. Jovisst – och så här löd svaret:

‘Vid bagageförsening så ersätts inköpta kläder och hygienartiklar med 50 %, om du skickar in kläderna till oss ersätter vi 100 % med undantag för underkläder som ersätts med 100 % och behövs inte skickas in.’

Man kan bli lycklig för mindre. (Vad gör de med kläderna? Och om någon råkar skicka kalsongerna?)

Årets (möjligen århundradets) utmärkelse för sämsta allting tillägnas British Airways.

Plats är Heathrow mitt i natten. Hundratals passagerare vandrar planlöst genom tysta säkerhetskontroller, obemannade passkontroller… förbi stängda butiker och restauranger – i jakt på någon slags information om hur man ska bära sig åt för att ta sig därifrån (alla hade missat sina anslutningsflyg). Det fanns ingen personal, inte ens en handskriven skylt – ingenting.

Väderkaos i all ära – men… är inte England ett så kallat utvecklat land? Och Heathrow en av världens största flygplatser?

När jag klev av flyget i Lusaka, visade sig passkontrollen vara obemannad även här. Trötta passagerare ställde sig i en lätt uppgiven kö, någon undrade om det var strejk, en annan muttrade om inkompetens… Mannen bredvid mig, som var minister i den förra regeringen, sa:

– Och så undrar folk varför vi är fattiga…

Det är nyttigt med perspektiv.

Annons