Zimbabwes president Robert Mugabe är en tacksam figur för politisk satir; en livs levande diktator utan tillstymmelse till vare sig humor eller självkritik (antar att det är ett förutsättning). Problemet är att han inte är en smaklös skämtfigur, utan att han finns, alldeles på riktigt.

Genom åren har det gjorts olika försök att utmana enväldigheten. Viktigast är förstås bildandet av oppositionspartiet MDC, som numera innehar halva regeringsmakten (utan att det märks, men ändå). Tillkommer en rad viktiga organisationer och inititiativ.

I dagarna kom en ny protest. Och frågan är om den inte är den smartaste hittills. Den är i vilket fall den roligaste.

Den sydafrikanska musikgruppen Freshlyground (som spelade in sommarplågan Waka Waka med Shakira inför fotbolls-vm) har släppt låten ’Chicken for change’. Texten är politisk på ett sätt som för tankarna till protesterna mot USAs krigsföring i Vietnam…

Låten uppmanar Mugabe att sluta fega ur och bli den hjälte han en gång varit – genom att våga lämna ifrån sig makten. Ett utdrag ur texten: Du var föregångare för den kommande generationen, du lovade att öppna alla dörrar för oss… men nu sover du med nyckeln. Du vågar inte förändra.

Det intressanta är inte främst kritiken, utan perspektivet. Texten erkänner nämligen Mugabes tidiga gärningar för ett mer jämlikt Zimbabwe. Detta ska jämföras med internationella (oftast brittiska) kritiker, som har en förmåga att skjuta allt i sank på ett sätt som är både kortsiktigt och okunningt – och som framförallt får många afrikaner att hellre resa ragg mot det internationella samfundet än mot de egna despoterna.

Låten i all ära, men i dagarna släpptes även musikvideon. Detta är det roligaste jag sett på, tja, typ, någonsin. Kolla här!

Underskatta inte kulturens makt!

Vaxdockan som föreställer Mugabe är gjord av satirtecknaren Zapiro. Han lär ha sagt till en sydafrikansk tidning att även om han är väldigt nöjd med den här dockan, så hoppas han att den snart pensioneras.

Jaha… och hemma i Zimbabwe har inte svaret låtit vänta på sig. Freshlyground får inte längre resa in i landet. Konserten i Harare den 1 oktober är därmed inställd.

Suck.

Annons