Det zambiska parlamentet har beslutat ta bort paragraf 37 i anti-korruptionslagen.

Det innebär att följande numera inte gäller:

37. (1) Generaldirektören, ställföreträdande generaldirektören eller tjänsteman från anti-korruptionskommissionen har rätt att undersöka offentlig tjänsteman om det finns rimliga skäl att tro att en sådan tjänsteman:

(A) har missbrukat sin ställning eller myndigheten för att erhålla privat egendom, förmögenhet, fördel eller vinst direkt eller indirekt för sig själv eller någon annan person;

(B) har en levnadsstandard högre än den som står i proportion till hans nuvarande eller tidigare tjänstemannalön;

(C) har kontroll eller innehav av ekonomiska resurser eller egendom som inte står i rimlig proportion till hans nuvarande eller tidigare tjänstemannalön, eller

(D) erhåller fördelar av en tjänst som rimligen kan misstänkas vara brottsliga enligt denna lag.

Lagtexten är längre, men kontentan är densamma – anti-korruptionskommissionen får inte längre utföra sitt arbete.

Det är val i Zambia nästa år. Om man frågar folk– från taxichaufförer och säkerhetsvakter till advokater och restaurangägare – svarar alla samma sak: Regeringen stjäl pengar och måste nu snabbt försöka sopa igen sina egna spår.

Det är skamlig, sorgligt och oerhört tröstlöst. Kanske mest därför att så få zambier verka ha några förhoppningar om att det skulle kunna fungera på något annat sätt.

Regeringspartiet MMD är dock nöjda. Partiets talesperson Dora Siliya prisade parlamentet för att våga ändra en lag som hon anser var diskriminerande:

_ Vi måste lämna den tid bakom oss där polis förföljer medborgare och tvingar dem att förklara hur de har tjänat sina pengar och kommit över sina egendomar, säger hon.

För drygt ett år sedan frikändes den förre presidenten Frederick Chiluba i zambisk domstol. Han hade anklagats för att ha stulit en halv miljon dollar under sin tid vid makten 1991-2001. Domaren förklarade Chiluba oskyldig då det saknades bevis.

Jag minns en bild från rättegången: Chiluba lämnar domstolen med ett stort leende och tindrande ögon. På fötterna bär han platåskor för att verka längre. Han tittar in i kameran och gör tummen upp. Han går intill sin fru. Hon bär en mörkrosa klänning med matchande läppstift. Hela bilden andas seger.

Annat var det i London 2007. Då befanns Chiluba i brittisk domstol skyldig till att ha lurat den zambiska staten på 23 miljoner pund (cirka 245 miljoner kronor).

Fortsättning följer.

Annons