I Zimbabwe gäller en regel mer än någon annan: det som inte är politik kan alltid bli det.

Under senaste veckan har vi följt premiärminister Tsvangirais hektiska kärleksliv i bästa paparazzi-anda. Har han gjort en kvinna som tillhör motståndarpartiet gravid? Kommer de att gifta sig? Är alltsammans en komplott av säkerhetspolisen för att svartmåla Tsvangirais rykte inför kommande val?

Kanske är allt sant. Kanske inget.

Det är betydligt roligare på teve.

Snabbmatkedjan Nandos har lanserat en ny reklamfilm för grillad kyckling. Filmen The Last Dictator Standing visar president Robert Mugabe ensam på julafton, med ett tomt julbord dukat för gamla vänner, bland andra Muammar Gaddafi.

Till tonerna av Those were the days tänker Mugabe tillbaka på sina gamla vapenbröder. Vi får se hur Mugabe lekfullt skjuter vattenpistol (modell ak 47) mot Gaddafi. Andra gamla polare är Idi Amin och Saddam Hussein. Mugabe sjunger även Karaoke med Mao Tse-tung.

Det är olagligt att förolämpa Robert Mugabe eller, som det heter, underminera statens auktoritet.

Talesmannen för Nandos i Zimbabwe har sagt att reklamen är osedvanligt osmaklig… men, tillägger han: ’vi har inget med saken att göra, allt beslutas i Sydafrika’. Reklamen sändes på kabel-teve och visades därför i hela regionen innan den häromdagen drogs in.

Orsaken var att den militanta ungdomsgruppen Chipangano, som består av Mugabe-lojalister och anklagas för att förfölja befolkningen i Harares fattiga stadsdelar, har hotat restaurangens personal. Enligt Nandos talesman är ingen tevereklam värd säkerheten för företagets anställda och kunder. Effekten blir förstås den motsatta; antalet träffar på youtube ökar per sekund.

Filmen är osedvanligt intelligent. Gadaffi var en vän, liksom Hussein och Amin. Och visst hjälpte Mao träna zimbabwiska gerillasoldater i kampen mot det vita minoritetsstyret i Rhodesia och Mugabe har sedan dess varit en trogen Kina-vän…

Mest kontroversiell är kanske vänskapen med den förre sydafrikanske presidenten PW Botha. För även om Mugabe var en skarp kritiker av apartheidregimen, var Zimbabwe samtidigt Sydafrikas största handelspartner.

Det är långt ifrån första gången som Nandos hamnar i blåsväder med sina reklamkampanjer, som ofta får stor uppmärksamhet. Några andra exempel:

Detta är min sista blogg på denna sajt. Anledningen är att jag efter sex händelsrika och spännande år nu avslutar jobbet som regionchef för Kooperation utan gränser i södra Afrika.

Tack för denna gång!

Annons