Sydafrika bevisar att flickor kan flyga stridsflygplan.

Så lyder en rubrik i den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian. Artikeln handlar om majoren Catherine Labuschange, som lanseras som världens första kvinnliga stridspilot i Jas 39 Gripen. Sydafrikanska försvaret består för övrigt av 37 procent kvinnor. I Sverige är motsvarande siffra fem procent.

Försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika ingår i det som kallats århundradets vapenskandal. I mitten på 1990-talet beslutade den unga sydafrikanska demokratin att modernisera sitt försvar. 1999 skrevs kontrakt med Saab och British Aerospace om att köpa 28 Jas Gripen. Det var första gången planet såldes utomlands.

Försäljningen omgärdades av den ena skandalen efter den andra i ett intrikat nät av mutanklagelser och nedlagda utredningar. För formens skull bör tilläggas att ingen har dömts. Det finns olika uppgifter om hur många miljarder kronor vapenskandalen har kostat sydafrikanska skattebetalare och annat vanligt folk. Det enda vi med säkerhet vet är att beloppet är stort.

Om det nu ska finnas stridspiloter, så är det bra att kvinnor får möjlighet att flyga. Major Laubschange kan inte lastas för att planet hon flyger har en besudlad historia. Men samtidigt blir hon affischflicka för att rättfärdiga en rutten affär. Det är ett högt pris.

Annons