Det har snart gått två dygn sedan vallokalerna stängde i Zimbabwe. Resultaten hade utlovats redan igår – men ännu är det tyst.

Den statliga radion spelar popmusik och framför födelsedagshälsningar. Detta är det viktigaste valet sedan landets självständighet 1980 och en stackars programledare håller teatern igång. Vad tänker han månne?

I brist på information frodas istället rykten och vilda spekulationer. Varför får vi inget veta; vad är i görningen?

Det är få bilar ute på vägarna; en fullastad polisbuss åkte just förbi utanför kontoret. På väg – vart då? Skolan är stängd och barnen är ombedda att hålla sig hemma. FN-personal har fått direktiv att packa sina väskor. Utifall att.

Telefonnätet fungerar sporadiskt, internet vill sig bara ibland. Konspiratörerna säger att det är sabotage; möjligen är det uslare än vanligt därför att den enda information vi har är den som förmedlas via mun till mun-metoden.

Det är av pålitliga källor (vår personal som röstat just där + några diplomater) bekräftat att minst ett dussin tunga regeringsmedlemmar har förlorat i sina valkretsar. Detta enligt de resultat som klistrades upp utanför varje vallokal så snart rösterna hade räknats. Inte ens Mugabe kan regera utan en regering… eller kan han det?

Många omkring mig tror att oppositionens kandidat, Morgan Tsvangirai, är landets nya president. Men tror de detta därför att de så gärna vill att det ska vara så, eller har zimbabwierna verkligen och äntligen sagt ifrån med besked?

Vad tänker Mugabe själv just denna stund? Är han kvar i landet, eller har han åkt till Malaysia som ett envist rykte påstår? Vågar någon rådgivare säga att du, det är dags: stig ner och lämna med värdighet? Eller fortsätter han med samma slogan som under valkampanjen: ’Mugabe – mannen bakom den knuta näven’.

Sanningens minut kommer väl… Någon gång.

Hälsningar, Anna

PS. Hittills har resultat från 38 av 207 valkretsar annonserats. Och gissa vad – det är lika många för varje parti… sicket sammanträffande. Följ spänningen på http://www.sokwanele.com/election2008

Annons