Två soldater gick fram till en äldre kvinna som satt och sålde potatis på en trottoar i centrala Harare. De började bråka, sa att hon inte hade rätt att sälja sina varor, att det är olagligt att ta betalat i dollar eller rand. Soldaterna tog hennes pengar och en säck potatis.

Kvinnan grät och skrek… och gick raka spåret in på polisstationen intill och anmälde stölden. Ett helt gäng uniformerade poliser kom utspringande och satte av i full fart efter soldaterna, som försökte hoppa upp på en förbipasserande buss. Poliserna hann ikapp. Soldaterna greps och fördes bort – i handbojor.

Jag vet inte om den äldre kvinnan fick tillbaka sina pengar eller sin potatis. Jag vet inte ens om historien är positiv (jag vill tro det) eller om poliserna bara såg en möjlighet att tillskansa sig stöldgodset själva.

Många zimbabwier pratar om hur det var förr; om en tid då en granne aldrig skulle få svälta eller där en tjänsteman aldrig skulle komma på tanken att kräva en muta.

Historierna berättas för att liksom förklara: detta är inte vi – detta är vad vi tvingats bli. En nation av fixande individualister, drivna av antingen nöd eller girig maktfullkomlighet.

Och annars:

  • Drygt 30 000 människor har insjuknat i kolera, ett tusental uppges ha avlidit. Just nu regnar det – vilket gör att sjukdomen sprids än snabbare.
  • Vårt bokföringssystem protesterar – det klarar inte belopp med 18 nollor. Vår ekonom satt hela dagen och försökte lista ut hur han bäst skulle dela siffrorna för att det skulle fungera.
  • De cirka 30 människorätts- och andra aktivister som försvann mellan oktober och december – och sedan plötsligt dök upp i fängelse strax efter jul, sitter fortfarande kvar. Den yngsta spionmisstänkte fången är två år gammal. Flera av de gripna uppvisar spår av tortyr. De vägras läkarvård.
  • Barnen frågar om regeringen i Israel är elakare än den i Zimbabwe. För här bombar man i alla fall inte… Vad svarar man?
  • Mugabe har åkt utomlands på en månads semester. Eller som hans talesman säger: presidenten behöver reflektera över den utländska agressionen som hindrar utveckling i Zimbabwe. Det skvallras om att han åkt till Irland… så mycket för resesanktioner.
  • På stan går det rykten om statskupp och utländsk militär intervention. Och än är det bara måndag.
Annons