Dagens fråga: hur har de fuskat?

Nu har vi fått de oficiella resultaten från parlamentsvalet. Oppositionen har vunnit flest platser och regeringspartiet har därmed förlorat kontrollen över parlamamentet. Omvälvande nyhet, javisst – men vad betyder det?

Om man ser till det totala antalet röstande – har regeringspartiet flest röster. Hmmm… betyder det månne att Mugabe, förlåt, valkommissionen, kommer att hävda att regeringspartiet, trots allt, har stöd av en majoritet av väljarna?

Vilket skulle vara nonsens… men vad annat kan vi göra än spekulera?

På femte dagen efter valet har vi ännu inte hört så mycket som ett oficiellt pip om resultaten från presidentvalet – trots att oppositionen så sent som igår deklarerade att de, enligt deras egen sammanräkning, har vunnit över 50 procent av rösterna… (vilket oberoende sammanräkningar konstaterat för flera dagar sedan)

Spänningen stiger, liksom oron. Samtidigt avmattas sakta intresset från internationell media… ingen orkar rapportera samma icke-nyhet om och om igen… än färre orkar lyssna.

Och mitt i kaoset pågår vardagen.

I går kväll höll svenska skolföreningen (fyra föräldrar med sammanlagt fem barn) årsmöte. Vi får bidrag från skolverket för att barnen ska få ett par timmars undervisning per vecka. Turligt nog är en av föräldrarna svenskalärare…

Jag fick välja mellan att bli ordförande eller kassör.

Hemma igen var det soppa till middag – och jubel därför att det funnits mjölk i affären. Barnen berättade att de haft informationsmöte och diskuterat vad internationella skolan ska göra om situationen förändras till det sämre i Zimbabwe. Bland annat finns mat och filtar för att alla elever ska kunna bo på skolan i tre dagar…

– Mamma, snälla, kan vi inte sova på skolan? Tänk vad kul vi skulle ha…

Annons